Tipy, ako vybaviť malý sklad

Vedenie malého skladu môže byť náročné, ale s vhodným vybavením a organizáciou zmaximalizujete efektivitu a zminimalizujete prípadné problémy. Pri zariaďovaní malého skladu je dôležité myslieť na efektivitu využitia priestoru, ergonómiu a plynulý tok materiálu. Tipy, ako vybaviť malý sklad vás inšpirujú k tomu, aby ste sklad zariadili s ohľadom na hladký a rýchly pracovný proces.

large-clean-warehouse-with-shelfs-carboard-boxes

Efektívne riešenia pre malé sklady

Pred výberom vybavenia malého skladu sa venujte plánovaniu kompletného rozmiestnenia zariadenia. Interiér musí byť zorganizovaný tak, aby bol čo najpriechodnejší. Najpraktickejšie je rozdelenie skladu do zón: príjem a výdaj tovaru, uskladnenie, spracovanie objednávok, balenie. Vďaka zónovaniu sa urýchli pracovný proces a tovar sa plynulejšie presunie medzi oddeleniami.  

Vyhnite sa plytvaniu priestorom. Samozrejme, že policové regály alebo euro prepravky využijete a sú v sklade potrebné. Dôležité je vyhnúť sa skladovaniu tovaru, ktorý je nevyužitý a má nízku obrátkovosť. K efektívnemu skladovaniu prispieva skladový softvér. CRM systémy určia, ktorý tovar zodpovedá potrebám zákazníkov a frekvencii výdaju.

Ako prakticky zariadiť malý sklad?

Pri výbere regálových systémov pre malý sklad je dôležité zvážiť niekoľko faktorov ako sú nosnosť, flexibilita, prispôsobivosť priestoru a jednoduchosť montáže. Myslite na budúcnosť a vyberte regálové systémy, ktoré je možné rozšíriť. Prevádzkové náklady znížia regály s jednoduchou údržbou a montážou.

Policové regály a regály na mieru

Pre malý sklad je ideálne využiť vyššie regály, ktoré umožnia maximálne využiť priestor a efektívne uskladniť tovar. Regály s policami sú praktické, pretože umožňujú rôzne úrovne uskladnenia a dá sa do nich uložiť tovar variabilnej veľkosti. Riešením sú regály na mieru, ktoré je možné vyrobiť do malých i atypických priestorov.

 

Kovové, pojazdné a paletové regály

Okrem regálov na mieru sú v malých skladoch využívané kovové regály. Ide o regály vhodné pre rôzne typy skladových priestorov. Vyznačujú sa vysokou nosnosťou a flexibilitou. Modulárny systém umožňuje ich prispôsobenie rôznym dispozíciám priestoru. S pomocou kovových regálov využijete výšku priestoru na maximum.

Pre sklady manipulujúce s objemným tovarom sú určené pojazdné regály. Spomenúť musíme tiež konzolové regály pre uskladnenie materiálu dlhších rozmerov. Dobrou voľbou do malých skladov sú aj posuvné regály. Pomáhajú využiť priestor a urýchliť prácu.

Prepravky a vozíky pre malé sklady

Investujte do kvalitných prepraviek, ktoré sú ľahké, ale odolné. Plastové prepravky sú vhodnou voľbou, pretože sú odolné voči vlhkosti a jednoducho sa čistia. Skúste zvážiť  skladacie alebo kónické prepravky. Sú skladné a šetria priestor. V malých skladoch je dôležitá rýchlosť prepravy tovaru.

Pre manipuláciu s ťažkými alebo objemnými predmetmi sú určené paletové vozíky. Vyberte vozíky s dostatočnou nosnosťou a vhodnou veľkosťou, aby sa dokázali pohybovať cez menšie uličky medzi regálmi. Na prepravu menších položiek alebo príležitostné prepravy môžu byť užitočné aj prívesné vozíky, ktoré sú ľahké na ovládanie a nenáročné na uskladnenie.

 

Tipy na organizáciu malého skladu

V závere vám prinášame zopár tipov, ako zorganizovať prácu v malom sklade.

  • Veľkú úlohu v tomto smere zohráva označenie a identifikácia tovaru. Každá časť skladu a položka musia byť označené.
  • Pracujte s jasným systémom evidencie.
  • Najviac žiadaný tovar umiestnite v strede policového systému v prednej časti.
  • Uložte podobný tovar na jedno miesto.
  • Zabezpečte, aby bol proces príjmu tovaru rýchly a efektívny.
  • Tovar určený na výdaj usporiadajte tak, aby ste sa vyhli oneskoreniu alebo chybovosti.  

Ďalšie praktické rady a tipy nájdete tu: https://faq.sk/