Ako správne skladovať ovocie a zeleninu?

Skladovanie ovocia a zeleniny sa zdá ako jednoduchá vec, no pritom ide doslova a komplexnú vedu. V dnešnej dobe sme zvyknutí na mrazničky a zavárané kompóty. Ako však skladovali ovocie a zeleninu naši predkovia bez elektriny? 

Prívod vzduchu 

Základom toho, aby vám ovocie a zelenina nezhnili, je správny prívod vzduchu. Nie prúdenie, ale len samotná možnosť jednotlivých plodov dýchať. Takúto možnosť poskytujú napríklad aj prepravky na ovocie a zeleninu, ktoré majú v sebe prieduchy, vďaka ktorým sa vzduch dostane aj k plodom v spodnej časti prepravky. 

Teplota 

Pri skladovaní je dôležitá aj samotná teplota. Pivnica pod zemou si drží celoročne stálu teplotu napríklad 12 stupňov. Či je vonku + 40 alebo – 20, v pivnici máte stále príjemný chládok, ktorý prospieva aj vašej zelenine a ovociu. 

Pravidelná kontrola 

Počas zimy je potrebné ovocie pravidelne kontrolovať a dopriať mu dostatok starostlivosti. Vždy preberte jednotlivé plody a tie, ktoré začínajú hniť, vyhoďte. Pleseň by mohla ľahko prejsť na okolité plody a skaziť tak aj celú prepravku. 

Správne prepravky 

Ako sme už spomínali vyššie, pri skladovaní je potrebné využiť tie správne prepravky, ktoré sú stohovatelné, vďaka čomu vám okrem vzduchu poskytnú aj viac priestoru. Do prepraviek môžete uskladniť všetko od zemiakov a cibule až po jabĺčka a orechy.  

Kombinácia potravín 

Naši predkovia presne vedeli, ktoré potraviny sa navzájom znesú v jednej miestnosti a ktoré nie. Možno sa budete čudovať, ale niektoré druhy ovocia a zeleniny sa navzájom neznesú ani v jednej miestnosti a výpary, ktoré navzájom vo veľkom množstve produkujú, urýchlia procesy jazdenia iných potravín v danej miestnosti. Podobne to, samozrejme, funguje aj v chladničke a nie je dobré, keď napríklad cibuľu dáte do priehradky s ovocím.