Plné pracovné nasadenie alebo ako si nezničiť chrbát

Práca  v logistike je nebezpečná. Pýtate sa prečo? Môže na vás spadnúť regál, môže vás zraziť vysokozdvižný vozík a môžete z jedného aj z druhého spadnúť aj vy sami. Nebezpečenstvo sa však skrýva aj v takej nevinnej činnosti, akou je sedenie. Ako zo seba neurobiť v práci invalida?  

Stôl a stolička

Kvalitný kancelársky alebo pracovný stôl a stolička je základ. Ak sa vaša práca nezaobíde bez častého sedenia pri počítači, trvajte v práci na tom, že potrebujete adekvátne vybavenie v podobe kvalitného pracovného boxu. Spoločne so správnou technikou sedenia, častým vstávaním za účelom naťahovania sa a cvičením strečingu ste na dobrej ceste k zdravému chrbtu bez bolestí.

Ťažké bremená

Druhým problémom zamestnancov v logistike je, že často dvíhajú ťažké veci. Ak sa táto povinnosť nevyhne ani vám, zvážte vždy, či budete zo seba robiť hrdinu a dvíhať niečo aby ste si to dokázali, alebo radšej použijete vozík. Druhou vecou je správne technika. Veci by ste mali dvíhať s rovným chrbtom a pokrčenými kolenami. Určite sa k nim nezohýbajte!

Celý deň na zadku

Ak musíte v práci presedieť 8 hodín denne, nezachráni vás ani kvalitná stolička a skôr či neskôr sa k vám začnú prihovárať vaše zničené platničky. Zabrániť tomu môžete veľmi jednoducho. Každú hodinku vstaňte od počítača a aspoň na 5 minút sa poprechádzajte. Ak sa predsa len časom dostavia nejaké bolesti, vyhľadajte lekára, ktorý vás naučí špeciálne cviky.

Celý deň na nohách

Rovnako nebezpečné, ako celodenné sedenie, je aj celodenné státie. V tomto prípade vás môže zachrániť chôdza na boso, ktorú však v práci absolútne neodporúčame. Určite stavte na bezpečnú pracovnú obuv s oceľovou špicou, ktorá má však ortopedické vložky. Aj v stoji si dokážete nenávratne poškodiť chrbticu.

Dbajte na svoje zdravie

A aj na zdravie vašich zamestnancov. Kvalitná stolička a pracovné topánky sa svojou cenou nevyrovnajú ľudskému zdraviu a spokojnému zamestnancovi, ktorého nebolí chrbát. Ako pridanú hodnotu môžete pre zamestnancov zariadiť 10 minút denne spoločného cvičenia.