Podľa čoho si máte vybrať pracovnú stoličku?

Ľudia, ktorí trávia na pracovnej stoličke 8 hodín denne, by si mali veľmi dobre rozmyslieť, ako sa chcú starať o svoje zdravie a chrbát. Dlhodobé sedenie totiž dokáže s chrbtom narobiť rovnaké škody, ako veľký úraz. Ako si teda vybrať stoličku a chrániť svoj chrbát?

Dlhé sedenie deformuje chrbticu

Ak si myslíte, že ľudí chrbát bolieva z ťažkej práce, ste na omyle. Tá dá väčšinou zabrať len svalom. Akútne a chronické bolesti chrbta sú najčastejšie spôsobené nesprávnym, dlhodobým a nezdravým sedením. Ak máte sedavé zamestnanie, budete potrebovať zopár dobrých rád a naučiť sa správne (ne)sedieť.

Komfort môže byť aj na škodu

Pohodlné, ergonomické a špeciálne tvarované stoličky často lákajú na svoje pohodlie. Vo všeobecnosti však platí pravidlo, že komfortné stoličky vás nedonútia sedieť správne. Väčšinou sa do nich len zvalíte a váš chrbát sa postupne deformuje v tieni pohodlného sedu alebo ľahu.

Každú hodinu chvíľa pohybu

Pri sedavej práci by ste sa mali každú hodinu aspoň na 5 minút postaviť, ponaťahovať, prejsť a rozhýbať. Práve stuhnutie chrbta v nesprávnej polohe má na svedomí akútne bolesti. Tie chronické vzniknú po dlhoročnom sedení v nesprávnej polohe, keď sa platničky posunú a začnú tlačiť na nervy.

Výška stoličky rozhoduje

Aby ste si zachovali správne sedenie, dôležitá je výška stoličky v porovnaní s vašou výškou, výškou stola a prípadne aj monitora alebo notebooku. Musíte si sadnúť tak, aby ste sa nehrbili a aby výška vašich očí bola vo výške hornej časti vášho monitora. Rovnako dobré je mať na pracovnej stoličke pohodlné operadlo, ktoré sa postará o podporu spodného chrbta.

Kedy viete, že vznikol problém?

Keď vás každý deň po práci bolí chrbát. Ak chcete tieto problémy napraviť, mali by ste vyhodiť svoju starú stoličku a začať sedieť na niečom menej komfortnom. Veľmi dobré sú napríklad aj tulivaky a fitlopty bez operadla, ktoré vás donútia sedieť rovno a vzpriamene. Aj tak však nezabudnite na pravidelný pohyb, a to najmä pri dlhom sedení.