Zariaďujeme kanceláriu: Zn. Funkčne a štýlovo

Pracovné prostredie je podstatným faktorom ovplyvňujúcim naše nasadenie aj efektivitu práce. Akoby aj nie, veď v kancelárii strávime väčšinu dňa, a tak je doslova nevyhnutné, aby sme sa tu cítili príjemne. Preto, ak máte pocit, že ste demotivovaní, bez chute a elánu, možno je to práve tým, čo vás obklopuje.

Ako teda zariadiť kanceláriu prakticky, no zároveň komfortne s ohľadom na potreby zamestnancov?

Typ firmy a jej služby

Prvý dojem robí divy. To, ako vyzerajú kancelárske priestory, totiž nepôsobí len na ľudí pracujúcich priamo v nej, ale tiež na klientov, ktorí k vám prichádzajú. Kancelársky nábytok, ktorý vyberáte, ako aj celkový vzhľad priestoru tak musíte prispôsobiť zameraniu vašej spoločnosti. Kancelárske priestory poisťovne či realitky by mali vyzerať inak ako napríklad kancelárie IT firmy.

Veľkosť priestorov

Zariadenie, ktoré vyberáte, je potrebné prispôsobiť aj veľkosti a tvaru danej miestnosti, ale i účelu priestorov. Podstatné je tiež dobre si zrátať ľudí, ktorí sa v kancelárii dennodenne pohybujú. A potom sa už môžete pustiť do samotného zariaďovania.

Kancelársky nábytok

Nábytok v kancelárii by mal byť v prvom rade funkčný, kvalitný a mal by príjemne dotvárať celkovú atmosféru na vašom pracovisku. Úplným základom každej kancelárie sú, okrem spoľahlivých počítačov, prvotriedne stoličky a stoly.

Pokiaľ ide o stôl, zamerajte sa na veľkosť pracovnej dosky. Mala by byť primerane priestranná a poskytovať dostatok priestoru pre monitor, klávesnicu, prípadne telefón a všetko ostatné, čo na stole máte. Je fajn, ak je pracovný stôl nastaviteľný a obsahuje praktické otvory na počítačové káble.

A tu sa dostávame ku kancelárskej stoličke, respektíve kreslu, na ktorom presedíte hodiny a hodiny v kancelárii. Bez preháňania možno povedať, že kvalitné sedenie je alfou a omegou nielen vašej pracovnej výkonnosti, ale aj možných zdravotných komplikácií, ktoré so sebou nezdravý posed prináša. Nepodceňujte to, či má stolička nastaviteľné operadlo, aké má opierky (nech si neodierate lakte), prípadne fakt, či dočiahnete nohami na zem. Rovnako si všímajte poťah kancelárskeho kresla či stoličky. Nejde len o štýl a dizajn, hoci aj to je istotne dôležité, hlavná je otázka vášho pohodlia.

Za koľko bude výsledná kancelária?

V konečnom dôsledku sa však aj tak zariadite podľa toho, s akou finančnou čiastkou pri zariaďovaní kancelárie disponujete. Preto prvé, čo odporúčame urobiť, je stanoviť si rozpočet, od ktorého sa môžete ďalej odpichnúť.