5 prešľapov, ktoré narobia problémy vo vašom sklade

V každom odvetví sa vyskytne nejaká procesná alebo systémová chyba, nejaká chybná súčiastka, nejaký fušer a nespoľahlivý zamestnanec. V niektorých prípadoch to môže znamenať meškajúcu dodávku alebo málo slanú polievku, inokedy zase priame ohrozenie života. Akým nedostatkom by ste sa mali vyhýbať v rámci logistických pracovísk?  

Preťaženie regálov

Prekračovaním maximálnej povolenej záťaže pre jednotlivé regály riskujete ich nestabilitu, možnosť poškodenia, zrútenia, degradácie materiálov, a čo môže byť najhoršie, zranenie alebo smrť osôb, ktorí s ním prídu do kontaktu. Nikdy neprekračujte maximálne povolené hodnoty a regály si nechajte pravidelne kontrolovať odborníkom na ich statiku.

Nepravidelná revízia zásob

Razom zistíte, že vám zostalo zbytočných 100 kusov tovaru, ktorý sa už nepredáva, že niečomu skončila záruka alebo že vám niečo chýba v momente, keď si pre to príde odberateľ. Pravidelné inventúry vás pred touto krízou ochránia.

Vydávanie/preberanie tovaru bez dokladu

Nočná mora všetkých vedúcich skladu. Príde kamión, tovar sa naskladní, no dokumentácia chýba. Príde zákazník s bločkom, tovar sa mu naloží do auta, no nikto nemá doklad o tom, čo sa vyskladnilo. Vytvorte si v sklade systém, ktorý takéto prešľapy zamedzí.

Používanie zastaraných strojov a regálov

Vŕzgajúce paletové vozíky, ktorým sa už netočia kolieska, hrdzavé regály, rozbitá podlaha... nielen, že to nevyzerá dobre, výrazne to znižuje bezpečnosť a efektivitu práce. Nešetrite na prostriedkoch a vybavte sklad náradím, ktoré si zaslúži.

Poddimenzovanie priestoru

Načo by nám boli tri nakladacie rampy, veď to zvládneme aj s jednou. Toto sú presne tie chyby, ktoré sa síce neukážu v prvých mesiacoch fungovania skladu, no po rozbehnutí biznisu vás potopia na plnej čiare. Myslite dopredu a prispôsobte na to aj váš sklad.