Máte v dielni málo miesta? Takto ho ušetríte

S nedostatkom miesta sa stretávame naozaj v každej možnej situácii. Kvôli menšiemu rozpočtu zvolíme radšej menšie auto, veľkometrážne byty sú často až 1,5-násobne drahšie a prenájom či kúpa veľkej dielne je pre mnohých len snom. Je však možné zariadiť si plnohodnotne menšiu dielňu bez toho, aby sme museli zápasiť s nedostatkom priestoru na prácu?  

Závesné skrinky

Regály sú skutočne praktickým a funkčným doplnkom, no keď ich nemáte kam dať, nesplnia svoju funkciu dostatočne efektívne. Skvelou alternatívou sú tak práve závesné skrinky, ktoré môžete zavesiť aj nad miesta, na ktoré sa celý regál alebo polica dať jednoducho nedá. Skvele sa hodia napríklad aj nad pracovné stoly, nad ktorými je stena zvyčajne nevyužitá.

Panely na náradie

Najväčšou výhodou týchto panelov je ich variabilita. Na jednotlivé úchyty môžete zavesiť napríklad háčiky, ale rovno aj samotné náradie. Tabuľu odporúčame namontovať vyššie, aby ste využili aj priestor pod ňou. Nezabudnite na pevné hmoždiny, náradie na paneloch môže mať dokopy obrovskú váhu.

Využite kolieska

Posuvné vozíky na náradie vám nielen ušetria miesta v dielni, no vyriešia za vás aj problém s prenosom kufríkov alebo jednotlivých súčiastok od stola k autu. Na vozíku môžete mať okamžite po ruke všetky náhradné súčiastky, spojovací materiál aj náradie, a vozík sa vami pôjde úplne všade.

Nezabúdajte na strop

Využívanie stropu ako miesta na odkladanie pracovných nástrojov nie je jediná možnosť. Áno, závesné háky a klietky sú síce výborným pomocníkom, no čo tak si na strop namontovať aj závesnú uťahovačku a mať ju vždy po ruke nad pracovným stolom? Pružina alebo elastické lano vám dovolia ľahkú manipuláciu a keď ju nepotrebujete, len ju pustíte a ona vyskočí naspäť hore.

Podobné vychytávky do všetkých typov dielní a skladov nájdete aj v našom e-shope.