Ako sa najlepšie chrániť pred vírusom vo veľkej firme?

Pracujete vo veľkej firme, ktorá má desiatky, stovky alebo tisícky zamestnancov a chcete sa úspešne chrániť pred možným rizikom prenosu vírusu z iného kolegu na vás? Prinášame vám 5 jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu ochrániť zdravie a nedovolia vírusu, aby sa dostal z práce aj k vám domov. 

Dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť 

Pri akejkoľvek práci s kolegami dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť, vďaka ktorej výrazne eliminujete možnosť prenosu vírusu. Obmedzte aj zbytočný kontakt – ak môžete, pošlite informáciu kolegovi mailom alebo mu zavolajte. Nemusíte všetko riešiť osobne a zbytočne tak riskovať šírenie nákazy na pracovisku. 

Ruky si umývate vo vlastnom záujme 

Ani 100-krát nie je veľa. Po každom kontakte s predmetom, ktorý chytal aj iný kolega, si umyte ruky. Je jedno, či to je kľučka, mikrovlnka, chladnička, skrutkovač alebo vysokozdvižný vozík. Odporúčame vám nosiť vo vrecku dezinfekčný gél, vďaka ktorému nemusíte každých pár minút behať do kúpeľne umývať si ruky. 

Viac rúšok na jeden deň 

Ak strávite v práci 8-10 hodín, zabezpečte si na jeden deň aj 4 rúška, ktoré sa dajú prať. Rúško by ste si mali každé dve hodiny vymeniť za nové, suché, a po príchode domov ich musíte všetky oprať alebo inak vyčistiť, aby ste ich mali pripravené na ďalší deň. Odporúčame vám preto také rúška, ktoré sa dajú použiť opakovane. 

Ak môžete, pracujte z domu 

Murár, zamestnanec automobilky ani lekár z domu pracovať nemôžu. Ak sa však aspoň časť vašej práce dá robiť z domu, navrhnite to zamestnávateľov. Každý, kto môže pracovať z domu, môže tak skrátiť čas, ktorý strávi v blízkosti iných zamestnancov a opäť sa zníži riziko prenosu nebezpečných vírusov.  

Poučte ostatných 

Vidíte kolegu, ako okolo seba kýcha a bez problémov obchytkáva mikrovlnku alebo príbory vo vašej spoločnej pracovnej kuchyni bez toho, aby si umyl ruky alebo nosil rúško? Poučte ho, nahláste ho vedeniu, alebo mu to vysvetlite s poriadnym krikom. Upozornite ho, že porušuje zákon a ohrozuje ostatných. Výsledok tejto krízy závisí od správania nás všetkých.