Ako správne skladovať pneumatiky?

Keď príde čas vymeniť zimné pneumatiky za letné alebo naopak, často sa stretávame s otázkou, kam s nimi. Správne skladovanie pneumatík zabezpečí, že zostanú v dobrom stave a poslúžia nám ešte niekoľko sezón. V tomto článku sa pozrieme na rôzne možnosti skladovania pneumatík, najlepšie podmienky pre ich uloženie a tipy, ako ich efektívne uskladniť.

10443

Možnosti skladovania pneumatík

Existujú tri základné spôsoby, ako môžeme skladovať pneumatiky: doma v garáži, za príplatok v autoservise, alebo využitím iných dostupných možností, ako sú špecializované sklady.

Doma v garáži

Táto možnosť je najpohodlnejšia pre tých, ktorí majú dostatočný priestor v garáži. Garáž chráni pneumatiky pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi a umožňuje ľahký prístup vždy, keď ich potrebujeme vymeniť.

Platené skladovanie v autoservise

Mnohé autoservisy ponúkajú služby skladovania pneumatík. Táto možnosť je ideálna pre ľudí, ktorí nechcú mať pneumatiky doma alebo nemajú vhodné podmienky na ich skladovanie. Servisy zvyčajne zabezpečujú optimálne podmienky a odbornú starostlivosť.

Iné možnosti

Niektoré firmy ponúkajú špecializované sklady na pneumatiky, ktoré sú vybavené na ich bezpečné skladovanie. Tieto sklady sú často vybavené klimatizáciou a zvlhčovačmi vzduchu, ktoré udržiavajú ideálne podmienky pre pneumatiky.

Najlepšie podmienky pre skladovanie pneumatík

Pri skladovaní pneumatík je dôležité dbať na niekoľko zásadných podmienok, aby nedošlo k ich poškodeniu:

  • teplota: Pneumatiky by mali byť skladované v suchom a chladnom prostredí. Ideálna teplota by mala byť stála a pohybovať sa v rozmedzí od 10 do 25 stupňov Celzia.
  • vlhkosť: Vysoká vlhkosť môže spôsobiť koróziu kovových častí pneumatiky, ako sú oceľové pásy. Skladovacie prostredie by malo byť suché a dobre vetrané.
  • svetlo: Priame slnečné svetlo a vysoká úroveň UV žiarenia môžu zrýchliť starnutie kaučuku, preto by mali byť pneumatiky skladované v tmavom prostredí.

Ako uskladniť pneumatiky?

Pre optimálne využitie priestoru a zabezpečenie správnych podmienok je vhodné skladovať pneumatiky na špeciálne navrhnutých regáloch. Ideálne sú regály do garáže, ktoré:

  • zabezpečia správne vetranie: Pneumatiky nie sú v priamom kontakte s podlahou, čo znižuje riziko vlhkosti a zároveň umožňuje lepšie vetranie.
  • uľahčujú manipuláciu: Pneumatiky uložené na regáloch sú ľahko prístupné, čo uľahčuje ich výmenu.
  • sú flexibilné: Regály môžeme prispôsobiť podľa veľkosti a počtu pneumatík, čo je praktické pre individuálne potreby.

 

 

Regály nie sú vyhradené len pre profesionálne autoservisy. Ich kúpa a umiestnenie do vašej garáže môže byť skvelou investíciou, ktorá zvýši životnosť vašich pneumatík a uľahčí ich pravidelnú výmenu.

Správne skladovanie pneumatík je kľúčové pre ich dlhodobú udržateľnosť a výkon. Či už sa rozhodnete pre skladovanie doma, v autoservise, alebo v špecializovanom sklade, dôležité je dbať na správne podmienky. Kvalitný regál na pneumatiky a pravidelná kontrola skladovacieho prostredia môže výrazne predĺžiť životnosť vašich pneumatík.