Ako vybrať policový regál

Policové regály sú praktickým pomocníkom, ktorý využijete v domácnosti, v garáži, dielni alebo v skade. Vďaka policovým regálom bude mať každý uložený predmet svoje miesto a efektívne využijete priestor. Policové regály sa vyrábajú v rôznom prevedení a z rozmanitých materiálov. Ako vybrať regál a na čo sa pri jeho kúpe zamerať? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi.

policovy-regal

Základné otázky pred výberom policového regálu

Policový regál sa dá využiť na rôzne účely. Ide napríklad o uloženie potravín v špajzy, uskladnenie náradia a pneumatík v garáži, uloženie sezónneho oblečenia a kancelárskych potrieb. V skladoch majú regály variabilné využitie na skladovanie tovaru. Pri hľadaní vhodného policového regálu si musíte ako prvé zodpovedať tieto otázky:

  • Na aké účely budete regál používať – potrebujete uskladniť menšie či väčšie predmety, hľadáte regále do špajze alebo do skladu?
  • Ako ťažké predmety budete v regáloch ukladať?
  • Kam policové regály umiestnite?
  • Aký je váš rozpočet na kúpu regálov?

Po zodpovedaní týchto otázok môžete pristúpiť ku kroku dva, čo znamená zameranie sa ne jednotlivé parametre policových regálov.

Výber policového regálu – 3 základné vlastnosti

Pri kúpe policového regálu sú kľúčové 3 vlastnosti – jeho rozmery, nosnosť a materiál, z ktorého je regál vyrobený.

Policové regály podľa veľkosti

Policový regál môže mať rôznu veľkosť a dokonca je možné regále dať vyrobiť na mieru. Regále na mieru sú dobrou voľbou pre tých, ktorí hľadajú riešenie do atypického priestoru alebo potrebujú do regálov uložiť veci osobitného charakteru. Veľkosť policového regálu závisí od priestorových možností, kde budú regály stáť. 

Veľa ľudí spraví chybu, že zmeria len výšku a šírku priestoru. Rozmyslieť si musíte i to, ako sa budete okolo regálov pohybovať, či nepotrebujete prístup k uskladneným predmetom z oboch strán, aké sú možnosti svietenia v miestnosti. Dôležitá je i hĺbka priečok regálov, ak v nich budú uložené rozmernejšie veci.  

Ak nie ste priestorovo obmedzení, odporúčame policový regál, ktorý siaha až k stropu. Využijete plne skladovací priestor. Do skladov a logistických centier je potrebné vybrať regály, ktoré dokážu stabilne stáť bez zadných krížových výstuží. Takéto regály je možné umiestniť voľne a vytvoriť medzi nimi chodbičky pre pracovníkov. Naopak regále do garáže môžu stáť pri stene a vytvoriť miesto pre domáceho majstra a zaparkované auto.

 

Policové regály podľa nosnosti

Nosnosť je zásadným parametrom, keď plánujete do regálov uložiť ťažšie veci. Voľbou vhodnej nosnosti predídete zničeniu regálu alebo predmetov v regáloch. Na bežné využitie v domácnostiach vám bude stačiť policový regál s nosnosťou do 150 kg. 

Naopak v skladoch sa zamerajte na regály s najvyššou nosnosťou. Niektoré policové regály unesú niekoľko sto kilogramov na jednej polici. Riešením na ukladanie vecí s vyššou hmotnosťou  sú regály na mieru, ktorých prvé police začínajú vysoko nad zemou. Na zem uložíte najťažšie veci a horné police poslúžia na uskladnenie drobností.

Policové regály podľa materiálu

Najviac preferovaným materiálom na výrobu policových regálov je kov. Kovové regály sú stabilné, odolné a vydržia dlho bez degradácie materiálu. Do vlhkého prostredia kúpte nerezové regály, ktoré nekorodujú. 

Pred zakúpením regálu zvážte, či preferujete hotový produkt, alebo ste ochotní ho zmontovať sami. Niektoré regály môžu byť náročnejšie na zostavenie. Flexibilné a jednoduché na montáž sú policové regály so zmontovanými bočnicami. Možnosťou je výroba regálov na mieru, ktoré majú podvozky a dajú sa posúvať.