Moderná skladová logistika: ako zlepšiť a optimalizovať skladové priestory

Vo väčších logistických centrách a skladoch dochádza k situáciám, ktoré majú negatívny vplyv na dodávky tovaru. Ide o poškodenie, meškanie alebo odoslanie tovaru na nesprávnu adresu. V podobných prípadoch nebývajú na vine len zamestnanci. Často ide o nevhodne optimalizované skladové priestory. Efektívna skladová logistika je o systéme skladovania pomocou moderných skladových priestorov. Ako zariadiť sklad tak, aby bol pracovný proces optimalizovaný?

skladnik

Zdroj obrázku: freepik.cz

3 faktory optimalizovaného skladu

Skladové priestory sú dôležitou súčasťou každého podniku, ktorý produkuje alebo predáva tovar. V každom logistickom centre a sklade je potrebné neustále hľadať spôsoby, ako zlepšiť a optimalizovať systém práce, aby sa zvýšila efektivita, produktivita a ziskovosť. Kľúčovými faktormi pre optimalizáciu skladovej logistiky sú zamestnanci, pokročilé technológie a moderné skladové pomôcky.

Poskytnite adekvátne školenie zamestnancom, aby efektívne využívali moderné skladové pomôcky a minimalizovali riziko poškodenia tovaru či regálov. Investujte do inovatívnych technológií. Ide predovšetkým o skladový CRM systém, ktorý dokáže sledovať stav zásob, pohyb tovaru, vyhodnocovať rýchloobratkový tovar, vytvárať dodacie listy a iné. Moderné skladové pomôcky ako sú regály a regálové systémy umožnia zamestnancom pracovať s tovarom rýchlo a vyvarovať sa chybovosti.

Správne rozloženie uskladneného tovaru

Jedným z kľúčových faktorov pre optimalizáciu skladových priestorov je správne rozloženie uskladneného tovaru. Regály sa dajú prispôsobiť veľkosti i hmotnosti tovaru. Najviac predávaný tovar umiestnite na dostupné miesta pre zamestnancov a techniku. Pozitívne ovplyvníte manipuláciu s tovarom. Vďaka správne nastavenému systému ušetríte čas a zvýšite zisk. 

Tovar zoskupte aj podľa kategórií, typu či farby. Niekedy aj jednoduchá reorganizácia pomôže uľahčiť identifikáciu a triedenie tovaru. V modernom sklade nesmie chýbať označenie tovaru čiarovými alebo QR kódmi. Skenovanie kódov je zárukou prehľadnosti pohybu tovaru a minimalizácie chybného dodania.

moderni-skladove-technologie

Zdroj obrázku: freepik.cz

Využívanie moderných skladových pomôcok

Ďalším spôsobom, ako zlepšiť a optimalizovať skladové priestory, je využívanie moderných skladových pomôcok, ktoré zvyšujú efektivitu a bezpečnosť práce. Nasledujúce skladové pomôcky patria medzi najviac využívané a funkčné:

Policové regály

Policové regály sú základným prvkom každého skladu. Umožňujú uskladniť tovar na horizontálne police. Policové regály sa rýchlo montujú, je ich možné individuálne nastaviť a prispôsobiť výšku či hĺbku regálov.

 

Paletové regály

Paletové regály sú určené pre ťažký a objemný tovar, ktorý je uskladnený na paletách. Ide o robustné skladové systémy s vysokou odolnosťou a stabilitou. Paletové regály musia byť zabezpečené ochrannými prvkami. 

Medzi ochranné prvky patria napríklad zrkadlá, ktoré zlepšujú viditeľnosť a predchádzajú kolíziám. Ochranné zábrany eliminujúce poškodenie regálov pri manipulácii s vozíkmi a paletami. Paletové regály môžu byť chránené aj sieťami.

Prepravky a stohovacie prepravky

Prepravky a stohovacie prepravky (to zahŕňa aj euro prepravky) sú praktické a ekonomické riešenia pre skladovanie a prepravu drobného tovaru. Väčšina stohovacích prepravek sú vyrobené z plastu, ktorý je odolný, ľahký, hygienický a recyklovateľný. Ďalším typom skladových prepraviek sú regálové prepravky na tovar i súčiastky. Sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a farbách. 

 

Tip: Rýchlu manipuláciu s prepravkami umožňujú vozíky pod prepravky

 

Regálové plošiny

Na záver spomenieme i regálové plošiny, ktoré sú praktickým riešením pre väčšie skladové priestory s vysokými stropmi. Regálové plošiny sú konštrukcie, ktoré sa opierajú o regály a vytvárajú dodatočné podlažia. Dodatočný priestor na uskladnenie stredne ťažkého tovaru pomocou zdvíhacích zariadení umožní plne využiť všetky priestorové možnosti skladu.