Bezpečnosť pri vstupe do skladu: Čo by ste mali vedieť a dodržiavať?

BOZP a iné podobné školenia má za sebou každý skladník a zamestnanec firmy alebo skladu, v ktorom pracuje. Málokto však tieto pravidlá aj v skutočnosti dodržuje. Pozrime sa dnes na tie najzákladnejšie, ktoré sa však môžu hodiť aj ľuďom, ktorí sklad navštívia len výnimočne alebo sporadicky.

Pohybujte sa len po vyznačených zónach

Každý správny sklad má označené zóny, po ktorých môžu pešie osoby pohybujúce sa po sklade kráčať. V prípade väčších skladov nájdete aj priechody pre chodcov. Je to veľmi dôležité, keďže po takýchto skladoch sa pohybujú desiatky vysokozdvižných vozíkov a premávka v nich pripomína rušné ulice New Yorku.

Nepovolaným vstup zakázaný

Do skladu nemôžu vkročiť ľudia, ktorí nemajú absolvované aspoň základné bezpečnostné školenie. Zákazníci, ktorí by si ochotne tovar vybrali aj sami, zvedavci, ale aj rôzne iné osoby rovno otočne na opätku a vyveďte ich von. Za ich zranenie by ste mohli niesť škodu aj vy, ako zamestnanec, ktorý sa nepostaral o to, aby sa v sklade nestalo žiadne nešťastie.

Vždy noste ochranné a reflexné pomôcky

Prilby, reflexné vesty a ďalšie prvky výbavy nie sú pre hanbu ale pre to, aby vás chránili. Vďaka takej veste vás šofér vozíka ľahko zahliadne aj v malom zrkadle a nespraví z vás tak zbytočne placku. Pri páde zle upevneného tovaru v regáloch vás zase môže zachrániť prilba.  

Riaďte sa pokynmi zamestnancov skladu

Ak už sa v sklade z nejakého dôvodu vyskytnete (ako návšteva, manažér alebo kontrolór), vždy sa riaďte pokynmi toho, kto vás v sklade sprevádza. To, že tam chlapi lietajú ako na klzisku, neznamená, že si to môžete dovoliť aj vy. Oni sklad dôverne poznajú, vám môže hroziť väčšie nebezpečenstvo.

Potrebujete zvýšiť bezpečnosť vo vašom sklade? Poraďte sa s nami, radi vám odporučíme vhodné riešenia a produkty.