Čo všetko musíte vedieť o používaní paliet?

Palety sú skvelými pomocníkmi do väčšiny dnešných skladov. Preprava tovaru a materiálu na paletách je rýchla, efektívna, a vďaka vysokozdvižným vozíkom aj nenáročná a bezpečná. Čo by ste však mali vedieť o paletách a ako si palety predstavujú niektorí laici?

Nie je paleta ako paleta

Väčšina ľudí pozná len jeden druh palety – štandardizované „europalety“. Tie chronicky známe drevené palety s označením, z ktorých si v moderných kaviarňach a industriálnych bytoch  ľudia vyrábajú pohovky, postele, pracovné stoly a dokonca aj ozdoby na steny. Existujú však aj plastové palety, ktoré sa však dajú veľmi ľahko poškodiť, ale i palety na dlhý tovar – napríklad na odkvapové systémy, ktoré väčšina firiem eviduje ako vratné.

Musíte vedieť, aký vozík môžete použiť

Pri manipulácii s paletami používame ručné a elektrické paletové vozíky, retraky, vysokozdvižné vozíky a rôzne ďalšie pomocné prostriedky. Nie každú paletu však môžete dvíhať s každým vozíkom. Najviac asi závisí od toho, aký tovar na ňu chcete naložiť a koľko váži. Práve podľa toho a podľa nosnosti vysokozdvižného vozíka si viete ľahko vypočítať, či je daný vozík vhodný na použitie v konkrétnom prípade.

Keby to tak videl kontrolór bezpečnosti

Pri našej praxi sme už videli v skladoch rôzne situácie. Asi najzapamätatelnejším momentom bol pre nás pokus troch skladníkov s vysokozdvižnými vozíkmi naložiť zboku do kamióna plech, ktorý bol skoro taký dlhý ako celý náves. Plech bol položený na troch paletách vzdialených od seba asi 5 metrov a z tých krajných ešte prevísal smerom na zem. Síce sa im to nakoniec podarilo, no plech im niekoľko krát spadol a môžu byť dodnes radi, že sa nepoškodil alebo niekomu neublížil. Takto palety rozhodne nepoužívajte.

Pre palety musíte mať prispôsobené aj regály

Chcete palety naložiť do policových regálov? Rovno na to zabudnite! Paletové regály sú tak nazvané preto, lebo sú priamo určené na skladovanie tovaru na paletách. Sú dokonale prispôsobené na to, aby z nich palety nevypadli a nespôsobili tak zdravotné ani materiálne škody. To paletových regálov je naopak problematické ukladať produkty, ktoré nie sú na paletách.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac o skladovaní a prevážaní tovaru na paletách viac, ozvite sa nám. Radi pre vás nájdeme to pravé riešenie.