Čo sme sa naučili o slovenských skladoch

Počas dlhoročnej praxe pri predaji a montáži skladov sme sa pozreli do desiatok a možno aj stoviek rôznych skladov slovenských firiem. Pri takom množstve máme možnosť všímať si mnohé veci. Priniesli sme vám preto malý zoznam chýb, ktoré mnohí logistickí manažéri robia a ktoré nám najviac rezonujú v hlavách. Pre zachovanie anonymity nebudeme uvádzať konkrétne mená firiem.

Zlá organizácia

Nedávno sme písali článok o tom, ako si dobre zorganizovať sklad. Paradoxne, práve toto je najčastejší problém mnohých slovenských firiem. Niektoré majú krásne a moderné sklady, no pri naskladňovaní a vyskladňovaní tovaru a materiálu nemajú absolútne žiadny systém. Tento neduh však obchádza veľké korporáty a obchody, ktoré majú desiatky pobočiek a sklady sú štandardizované pre každú rovnako.

Zastaralá technika

V tomto prípade nemáme na mysli len regálové systémy. Firmy často používajú aj veľmi zastaralú nakladaciu techniku – vysokozdvižné vozíky, paleťáky a rôzne iné stroje, ktoré sa v skladoch bežne používajú. Takáto technika často zlyhá, čím sa výrazne spomaľuje celý proces práce v skladoch. O cene servisu pre takéto zariadenia ani nehovoríme. Často by bolo múdrejšie kúpiť nové.

Nedostatočné bezpečnostné opatrenia

Na zemi chýbajú čiary! A to doslova. V niektorých skladoch sme nenašli zóny pre peších, pre vozíky, zrkadlá na konci uličiek, žlto-čierne označené stĺpiky, lekárničky, označený únikový východ a dokonca ani pravidlá, ktoré by osobám v skladoch prikazovali nosiť ochranné prvky a učili ich, ako sa majú v sklade pohybovať. Nielen že ide o hrubé porušenie bezpečnostných pravidiel a hrozia vám veľké pokuty, riskujete zdravie a životy osôb pracujúcich v sklade.

Radi vám poradíme pri modernizácii

Potrebujete poradiť a vychytať chyby vo vašom sklade? Radi vám pomôžeme. Spoločne dokážeme priviesť váš sklad do lepšieho stavu. Možno si vyberiete aj niektoré z našich produktov. Stačí sa nám ozvať!