Dajú sa presúvať aj naložené regály? Ak áno, ako?

Presun obrovských regálov s váhou desiatok ton nie je žiadna sranda. Opticky vyzerajú, ako keby stáli v sklade už celé storočia a nikdy sa nepohli ani o milimeter. Pravda je však taká, že v poniektorých skladoch ich presúvajú na pravidelnej báze.  

Podľa toho čo na nich je

Regál sa dá premiestniť aj v celku. Malé skladacie regály stačí rozobrať len medzi sebou a odvezie ich aj bežný vysokozdvižný vozík. Váhou aj veľkosťou sa takýto regál podobá na klasickú paletu. Veľmi veľa závisí aj od toho, čo máte v regáloch uskladnené. Ich jednoduchý transport v rámci skladu sa odvíja od váhy naskladneného tovaru.

Nezabudnite tovar zaistiť

Keď sa rozhodnete presúvať regály aj so všetkým tovarom, nie je to práve kóšer a v súlade s bezpečnostnými pokynmi. Avšak, takýto tovar sa dá zaistiť. Ak sú to celé krabice, je zaistenie jednoduchšie. Všetky strany regála stačí "obviazať" pevnou sieťovinou alebo pletivom, aby tovar nevypadol. Ak ide o konkrétne druhy tovaru, použite laná a gurtne (zabezpečovacie popruhy!.

Budete potrebovať poriadny vozík

Prenos obrovských regálov s výškou od 2 do 10 metrov môže byť dosť komplikovaný. Na bezpečný prenos takéhoto regálu budete potrebovať špeciálny vysokozdvižný vozík, no ten nevlastní každá firma. Vyzerá normálne ako klasické vozíky, no je asi 5-krát väčší a regál sa naň upevňuje a zaisťuje.

Overte si vopred váhu jednoduchým výpočtom

Ako? Váhu regálu zistíte z výrobného štítku (ak ho nemá, zvážte váš regál ešte pred jeho montážou). Váhu materiálu poznáte určite. S finálnou váhou sa budete môcť ľahko rozhodnúť, či regál prenesiete naložený, v celku, alebo sa budete musieť uchýliť k poslednej alternatíve.

Niekedy to treba vyhádzať a regál rozobrať

Sú to práve tie prípady, kedy sa s regálom na vozíku v sklade nevytočíte, keď takýto vozík nemáte alebo keď si na podobný presun jednoducho netrúfate. V takýchto situáciách s a hodí, ak je regál jednoducho rozoberateľný. Ušetríte množstvo času a energie.