Ktoré prepravky sú najvhodnejšie na dlhodobé skladovanie ovocia a zeleniny?

Prepravky sú skvelým pomocníkom pri zbere, triedení, ale i transporte všetkých druhov tovaru. Ich široké využitie nájdeme práve v poľnohospodárstve, kde sa hojne využívajú na prepravu rastlinných výrobkov. Ako však zabezpečiť, aby nám zelenina a ovocie v domácnosti vydržala dlho, napríklad aj počas celej zimy?

Musia byť správne vetrané

Prepravky na zeleninu musia spĺňať jedno neodmysliteľné pravidlo. Musia mať dostatok vetracích otvorov. Najčastejšie sú používané klasické zelené prepravky na ovocie a zeleninu, ktoré poznáme už z čias JRD (družstiev). Vetracie otvory na bokoch zabezpečia dostatočný prísun vzduchu, aby sa v zelenine a ovocí netvorili plesne a nedržala sa v prepravke vlhkosť. Ak máte doma napríklad starú klasickú červenú prepravku na mäso, určite do nej zeleninu nedávajte. Tá má naopak steny aj dno pevné.

Nedajte šancu plesniam

Dno prepravky je tiež mrežované. Je to tak z toho dôvodu, že keď sa v zelenine vyskytne nejaký nahnitý kúsok ovocia, postupom času doslova vytečie na podlahu v pivnici a väčšina ostatných plodov to prežije. Keby je aj dno celé. Hniloba sa vám postupne rozšíri v celej prepravke.

Ani najlepšia prepravka nezachráni zlé prostredie

Ideálne prostredie na skladovanie ovocia a zeleniny je dobre vetraná pivnica. Je jedno, či bývate v paneláku alebo v rodinnom dome. Ak necháte pivničné okienko otvorené celý rok, v pivnici bude dostatočná cirkulácia vzduchu a v zime sa z nej vytvorí v podstate chladnička. V tmavom a chladnom mieste vydržia zemiaky, cibuľa alebo jabĺčka aj do ďalšej jari.

Dbajte na čistotu

Ak v priebehu zimy objavíte hnijúci plod, vyhoďte ho, vyhoďte aj všetky, ktoré sa ho dotýkali, prepravku starostlivo umyte a až potom do nej vráťte zeleninu alebo ovocie. Vyhnete sa tak nepríjemnému prekvapeniu a vyhadzovaniu celej úrody.

Vyberte si u nás

V našom e-shope nájdete široké spektrum všetkých prepraviek na ovocie, zeleninu, na mäso, ale i na ďalšie výrobky. Skladujte vaše potraviny správne a užívajte si ich sladké plody po celý rok.