Regály a podlahy: Kam regál určite nesmiete postaviť?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že umiestnenie regálu sa môže podceniť a spôsobiť tak veľké nebezpečenstvo? Niekoľko-tonový regál s obrovským nákladom nemôžete postaviť len tak niekde. Aké sú možnosti pri inštalácii regálov a čomu sa musíte vyvarovať?

Vyššie poschodia

Regály, ktoré nesú obrovskú váhu, zásadne umiestňujeme na prízemie. Ak potrebujete skladovať ťažšie veci na vyšších poschodiach, konzultujte tento fakt s majiteľmi budov alebo s profesionálnym architektom, ktorý má záznamy o maximálnej nosnosti danej budovy. Už aj samotné regály majú svoju váhu a po skúsenostiach s nestabilitou niekoľkých známych budov na Slovensku odporúčame toto rozhodnutie dobre zvážiť.

Kotvenie o zem/stenu

Ak chcete využívať naplno akýkoľvek regál, odporúčame ho riadne ukotviť o stenu alebo zem. Internet je plný nešťastných videí, kde sa regály vysoké aj 10 metrov zrútia a navzájom zhodia ako domino kocky. Pri takýchto nešťastiach sú obrovské finančné škody len druhoradé v prípade, že dôjde k ublíženiu alebo usmrteniu zamestnanca skladu. Pevne ukotvený regál nie je náchylný na pád ani pri náraze s vysokozdvižným vozíkom.

Pevný podklad je základ

Regály rozhodne neumiestňujeme na drevené podlahy, na koberce, alebo na hlinenú podlahu. AK si kupujete malý regálik do špajze alebo pivnice, môžete ho umiestniť aj na plávačku, no takmer určite k nemu dostanete hmoždiny na upevnenie o stenu a rovnako pravdepodobne vám podlahu poškodí.

Veľké regály montujte zásadne na tvrdé betónové plochy a základy. Akceptuje sa aj liata priemyselná podlaha, ktorá je dostatočne tvrdá a pevná, aby váhu regálov vydržala. Aj pod ňou by sa však nemalo nachádzať nejaké poschodie, pivnica, alebo mäkký podklad, ale poctivé betónové základy.

Ak si kúpite regál od nás, radi s vami prekonzultujeme možnosť jeho inštalácie vo vami vybranom sklade. Kontaktujte nás, pomôžeme vám nájsť ideálne riešenie.