Domáca dielňa za pár drobných: Základom je pracovný stôl

Jednou z možností, ako čo-to ušetriť z domáceho rozpočtu je urobiť si veci svojpomocne. Možno sa odhodláte na založenie novej plávajúcej podlahy alebo si sami vymaľujete, ide skrátka o to, aby ste pri každej príležitosti nemuseli volať profesionálov.

Každý kutil, ktorý sa nebojí priložiť ruku k dielu však vie, že bez priestoru na uskladnenie jeho náradia to nepôjde. Čo všetko by teda mala správna domáca dielňa obsahovať? Čo v nej rozhodne nesmie chýbať?

Pracovný stôl v garáži

Väčšina domácich majstrov sa musí uspokojiť s pracovným stolom v garáži. Ideálne, ak je to garáž dostatočne priestranná, nech je v nej ostane dostatok miesta aj pre auto. Výhodou skladovania Vášho náradia v garáži je nesporne to, že je zvyčajne vykurovaná. Tiež sa v nej nemusíte stresovať pre trochu neporiadku či „zlý“ vzduch. Našťastie, garáž znesie celkom dosť.

Samostatná dielňa

Vy, ktorí máte to šťastie a Vaše náradie si môžete odložiť vo svojej naozajstnej dielni nám istotne dáte za pravdu, že základom každej dielne je pracovný stôl. Je len na Vás,  či si zadovážite celkom nový stôl alebo si ho zmajstrujete sami. V každom prípade myslite na to, aby bol dostatočne odolný, skvelé sú kovové konštrukcie a pevná, veľká pracovná doska z masívneho dreva, na ktorej budete mať priestor na majstrovanie aj odkladanie nástrojov.

Dostatočné osvetlenie a vetranie

Pri zariaďovaní svojej dielne a umiestňovaní pracovného stola myslite tiež na to, aby ste tam mali dosť svetla. Osvetlenie pracovného stola možno vyriešiť svietidlom zabudovaným nad ním, prípadne priamo do pracovného stola. Lacnou alternatívou je osvetliť Vašu dielňu vyradeným neónovým svietidlom.

Taktiež dbajte na kvalitný systém vetrania. Kým v garáži zväčša stačí otvoriť dvere, v uzavretom priestore dielne to nemusí postačovať. Veľmi efektívne si možno pomôcť napríklad vyradeným digestorom namontovaným priamo  nad pracovným stolom.

Dôležité je zariadiť si svoju dielňu účelne a prakticky. A s trochou šikovnosti a kreativity to vôbec nemusí byť drahá záležitosť.