Plastové palety – výhody a nevýhody

Vo svete stále prebieha vojna medzi dobrom a zlom. Rovnako prebieha vojna aj medzi milovníkmi drevených, a milovníkmi plastových paliet. Poďme si ich v tomto krátkom článku porovnať a vybrať pozitíva a prípadné negatíva tých plastových.

Čo váha?

Na túto otázku neexistuje úplne jednoznačná odpoveď. V zásade však môžeme tvrdiť, že plastové palety sú o niečo ľahšie, ako klasické drevené europalety. Váha plastových paliet však veľmi závisí aj od hrúbky a hustoty použitých plastových profilov, ale i od kvality celého materiálu. Niektoré modely sa môžu váhou vyrovnať dreveným paletám.

Manipulácia

V tomto majú jednoznačne navrch plastové palety. Máme, samozrejme, na mysli manipuláciu holými rukami. Pri prenášaní paliet bez rukavíc sa nemusíte báť žiadnych ostrých triesok či iných poranení ruky. Pri manipulácii s paletami pomocou paletového alebo vysokozdvižného vozíka však nepostrehnete žiadny rozdiel.

Nosnosť

V tomto prípade veľmi záleží od výrobcu, od ktorého si chcete palety zadovážiť. Každý jeden model plastových paliet má iný rozmer a rovnako aj inú hmotnosť. Predtým, než na paletu niečo položíte, alebo si ju vôbec kúpite, by ste sa mali o danej nosnosti informovať u výrobcu alebo priamo u predajcu.

Výdrž nárazov

V tomto nanešťastie plastové palety ťahajú za kratší koniec. Na drevenú paletu môžete spokojne z 5 metrovej výšky hádzať drevené polená s priemerom 20 centimetrov a neublížite jej. Hoďte jedno také poleno na plastovú paletu, a môžete ju rovno poslať na smetisko dejín. Plastové palety sú napriek svojej pevnosti viac náchylné na praskanie pri tvrdom náraze.

Cena

Plastové palety majú aj o niečo priaznivejšiu cenu. Nie je to až tak razantný rozdiel, no pri väčšom odbere už ten rozdiel určite pocítite. Ak vás plastové palety presvedčili a chcete si ich zadovážiť, nezabudni nás kontaktovať. Poradíme vám s výberom.