Zásady bezpečnosti pri práci s rebríkom

Kúpili ste si od nás nový rebrík alebo sa chystáte na nejakú prerábku okolo domu, no nechcete si ublížiť? A vedeli ste, že takmer 50 % ľudí sa na rebríku necíti bezpečne už na druhom stupienku? Prečítajte si, ako sa správať na rebríku pre maximalizáciu bezpečnosti pri práci. 

Práca na mäkkom povrchu 

Drevené rebríky sa najčastejšie používajú pri práci v záhrade a zbere ovocia. Tam sa môže noha rebríka ľahko zapichnúť do blata alebo mokrej trávy a prevážiť tak rebrík na jednu stranu. Odporúčame pod nohy podložiť napríklad dosku alebo nízku dlažobnú kocku. 

Istenie človekom 

Každý rebrík by vám mal niekto istiť. Nikdy neviete, kedy sa vám pri práci na rebríku zatočí hlava alebo šmykne noha a nešťastie je na svete. Ak vám vždy rebrík istí druhý človek, v prípade nečakanej situácie môže zabrániť posunu rebríka alebo vášmu pádu, ktorý by sa mohol skončiť naozaj zle. 

Istenie povrazom 

Ak nemáte pomocníka, ktorý by vám rebrík držal, môžete si ho priviazať o strom, zábradlie, konštrukciu, betónový stĺp, alebo pokojne aj o hromozvod (samozrejme, nie keď je búrka). Zaistený rebrík je vhodný obzvlášť pri práci na klzkých povrchoch. 

Aretácia a zaistenie 

Rozkladacie a vysúvacie rebríky musíte mať správne zaistené respektíve zaaretované tam, kde sú spoje. V opačnom prípade sa vám môže ľahko stať, že sa vám rebrík poskladá vtedy keď na ňom budete stáť a verte, že to zažiť nechcete. 

Kam nikdy nestavať rebrík? 

Existuje zopár miest, kam by ste rebrík nikdy nemali stavať. Vždy ho stavajte čo najďalej od okraja nejakej plochy (napríklad strechy či altánku). Nikdy ho neskúšajte stavať na ľad a iné klzké a krehké povrchy. Rovnako si dajte pozor pri stavaní rebríka napríklad na stôl, či dokonca na iný rebrík, čo rozhodnete neodporúčame!