Prepravky: Čo ich najviac poškodzuje?

Prepravky sú skvelým pomocníkom pri skladovaní a preprave rôzneho druhu tovaru. Je jedno, či ide o sterilne zabalené čerstvé mäso alebo ich používate na prepravu kovových súčiastok. Vo všetkých prípadoch existuje niečo, čo môže vaše prepravky poškodiť. Čo to je najčastejšie?

Ostré predmety

Plastové prepravky, samozrejme, musia niečo vydržať, no stále je to len plast. Ak do nich narazíte ostrým predmetom, môže sa vám ľahko stať, že ich prerazíte alebo prasknete. S prasknutou prepravkou neodporúčame ďalej manipulovať, ani ju akokoľvek používať, pretože nespĺňa bezpečnostné podmienky a môže sa pri preťažení roztrhnúť celá.

Pády prepraviek

Spadla vám prepravka na zem? Nemusí to hneď znamenať jej koniec. Ak však spadla plne naložená, výsledkom môže byť opäť prasklina a znehodnotenie prepravky. Pri pádoch sa vśak často nepoškodzujú len prepravky a ich obsah, ale aj naše dolné končatiny, čo je v tomto prípade horšie.

Preťaženie

Každá prepravka má určitú nosnosť, ktorú do nej môžete maximálne naložiť. Ak toto číslo výrazne prekročíte, môže sa vám stať, že vám dno plastovej prepravky vyletí ako keby to bola len papierová krabica. To môže mať za následok poškodenie citlivých súčiastok alebo materiálu, ktoré v prepravke skladujete alebo prenášate.

Porušenie vrchnej vrstvy

Toto poškodenie je pri prepravkách určených na prevoz materiálu celkom neškodné, no pri prepravkách na potraviny to už môže byť problém. Ak výrazne poškriabete lak prepravky, ľahko sa do tejto ryhy dostanú baktérie zo surového mäsa a tie sa následne ťažko čistia. Pri hygienickej kontrole môže byť prepravka nevyhovujúca, lebo v nej môžu vznikať rôzne choroboplodné zárodky.

Zlé stohovanie

Nosnosť prepravky súvisí aj s ďalšou vecou, a to je jej stohovanie. Jedna vec je, koľko do prepravky naložíte, no zničiť ju môžete aj tým, že na ňu naváľate ďalšie prepravky, ktoré sú tiež plne naložené. Stohujte len stohovateľné prepravky a len do maximálnej povolenej váhy.