Čo ste zrejme nevedeli o skladovaní mäsa

Mäso je v našich končinách neodmysliteľnou súčasťou väčšiny pokrmov. Kuracie, bravčové, hovädzie, divinové. Každé je určené na iný druh pokrmov a vyžaduje špeciálnu prípravu a manipuláciu. Viete však, čo všetko mäso prežije predtým, než sa dostane k vám na tanier?  

Mäso musí dozrieť

Dozrievanie mäsa je proces, o ktorom nemá väčšina ľudí ani poňatia. Napríklad hovädzie mäso dozrieva v špeciálnych podmienkach aj niekoľko týždňov. Pri presne stanovenej teplote (nie je to však extrémne nízka teplota) a vlhkosti zavesené mäso nezhnije ani sa nezačne kaziť. Toto je veľmi rozšírený mýtus. Dobre vyzreté mäso má bohatšiu chuť a lepšie sa spracováva. Tepelnou úpravou odstránime aj všetky baktérie, ktoré by sa na mäse mohli uhniezdiť.

Nejaký čas pobudne aj v prepravkách

Naše prepravky na mäso sa používajú aj na dlhodobejšie skladovanie. Keďže je mäso naskladané na sebe, nemá dostatočný prísun vzduchu a preto by malo byť dostatočne vychladené, aby v ňom nezačali prebiehať hnilobné procesy. Prepravky musia byť pred uskladnením mäsa na 100 % čisté.

Ako mäso uchovať dlhšie

Mrazenie mäsa je overený spôsob, ako jeho chuť a čerstvosť udržať aj niekoľko týždňov či mesiacov. Ak máte v mrazáku ročné kura, neodporúčame ho jesť, no väčšina druhov mäsa vydrží pri mínusových teplotách dostatočne dlho.

Vyskúšajte zabudnuté techniky

Respektíve znovuobjavené. Sušené mäso je obľúbený a chutný snack plný bielkovín, ktorý si viete pripraviť doma (buď v sušičke na potraviny alebo v trúbe) a vydrží vám aj mesiac. Napríklad hovädzie mäso nakrájané na tenké plátky necháte 12-24 hodín marinovať v solia korení a následne ho sušíte hodinu na 75 stupňov (pre odstránenie baktérií) a 5-12 hodín na 50 stupňov až kým úplne nevyschne. Takto upravené mäso je skvelé na cesty lebo sa nekazí a v chladničke v zavretom pohári vydrží aj mesiac.

Indiáni si sušili mäso na konskom chrbte pod sedlom počas jazdy, toto riešenie však priveľmi neodporúčame.